Az URL-nek soha sincs elég hely

Tudom, a címmel lelövöm a poént, de hát az iskolában sem én voltam az, aki jól adta elő a vicceket. Tisztességesen elmondom őket, de nagy nevetést sose érek el velük.

Na de, hogy a tárgyra térjek, mai hír, hogy Stephen Horlander megálmodta a legújabb Firefox felületet. Gyönyörű rajzok, 3D-s hatás, lekerekítések, letisztultság, egyszerűség. stb. Egészen emlékeztet a Google Chrome felületére. Nem meglepő, a böngészőknek egyre inkább a háttérbe kell vonulniuk. A Web, a tartalom érdekli a felhasználót, nem a keret. Azonos funkciókra hasonló válaszok születnek.

Csakhogy ugyanaz a hibát követik el a tervezők újra és újra. A böngésző fő grafikai elemének, központi megjelenésének középpontjába az URL-mezőt teszik. Ebbe a sávba préselik bele mind a funkcionalitást, mind a grafikai elemeket. Stephen Horlander pl. a jól ismert mindenhonnan kilógó vissza-gombot is megőrzi. Az ikonok, a navigáció elemei viszont így az URL -mezőtől veszik el a helyet. Mint az én böngészőm esetében is.

Nevetségesen lekicsinyített URL-sor a példa kedvéért (Chrome)

Amúgy is egyre kevésbé fontos egy egyszerű felhasználó számára, az URL-mező. Keresővel kezdjük a böngészést, linkekre kattintunk úgy megyünk tovább. Legtöbb nem geek ismerősöm, mióta a Firefox a Google keresővel indul, sohasem ír semmit az URL-mezőbe. Ha diktálok is neki egyet, akkor is beírja a az oldal közepén. Ráadásul az URL folyamatos bemutatása nem véd meg minket a rosszindulatú támadásoktól. Ahogy a Chrome fejlesztői rájöttek, hogy nem kell a könyvjelzőket folyamatosan mutatni, elég csak új tab/ablak esetében, én azt mondom, az URL sáv is lehet nyugodtan a multé.

Íme a példa, én hogyan csinálnám: (katt a nagyobb képekért)

Böngésző alap megjelenése

Egérmutató a tab felett, és egy tooltip ablakban megjelenik az URL

Kattintásra megjelenik az URL-mező.  A böngésző teljes szélességében

A Tab Group funkció gombja vajon miért hiányzik az új tervből? Lehet hogy nem lesz? Én meghagynám. Főleg, hogy azzal az elrendezéssel, amit én javaslok a taboknak lesz a mostaninál kevesebb hely. Így aztán kell egy felület, ahol mindegyik látszik. A kis bélyegképekkel nagyon könnyű a navigáció. A tab groupon belül pedig lehessen új tabot is nyitni.

Tab group új tab készítés lehetőséggel

Egyébként akár teljesen eltűnhetne a böngésző fölső kerete, tab sorral, gombokkal, mindennel együtt. Működhetne úgy mint más programban. Mint a Dock, vagy a Taskbar. Ha elérem az ablak felső részét, beúszik felülről a kezelőfelület. De ez már egy másik történet.